Tisd 20 okt, sol, 24 gr đŸŒŒ

Hej!
Det har gĂ„tt ett par veckor nĂ€stan frĂ„n förra bloggen…ja tiden gĂ„r fort fast man inte gör nĂ„t sĂ€rskilt alls. Men beror vĂ€l pĂ„ att halva dagen har gĂ„tt innan man vaknat till liv ordentligt. Slötittande pĂ„ TV och laga mat och diska…kul.
****************
Hittat en videologg som jag tittar pĂ„ pĂ„ mobilen som fascinerar. SvĂ„rt sluta titta sĂ„ alla GB (datamĂ€ngd) jag har tar slut och jag har visst 85 st men fick köpa till 20 som ocksĂ„ tog slut 😀 Besatt…vad Ă€r det dĂ„ som jag tittar pĂ„. Jo en kille i Ecuador som rĂ€ddar djur, speciellt hundar. Började som liten. Helt otrolig resa och nu har pĂ„ sitt rĂ€ddningscenter 100-tals…Även en hĂ€st, Ă„sna, get, gris 😀 Men man ser nĂ€r dom hĂ€mtar utmĂ€rglade hundar och ofta har dom 8-9 valpar…Han fĂ„r donationer frĂ„n en massa lĂ€nder dĂ€r folk följer honom. Han har karisma och samtidigt Ă€r han som ett naturbarn hahaha…Charmig. Extra kul för jag skickade ju hem 2 killar som höll pĂ„ att svĂ€lta ihjĂ€l i Spanien 2004, kĂ€nner igen den spanska dialekten. Man lĂ€r sig spanska ocksĂ„. Jefferson Rescata heter sidan och videorna. Är man hundgalen sĂ„…
Ja inte jag egentligen men roligt att se…Dessutom hur fattigt Ecuador Ă€r dessvĂ€rre.
Staden heter Manta och ligger vid havet.

Annars Ă€r det ju bara snack om viruset överallt. Följer Spanien och ingen rolig lĂ€sning trots att dĂ€r jag (vi) hĂ„ller till Ă€r lĂ„gt med smittade…12 sista veckan…men i regionen Valencia i övrigt har det gĂ„tt upp med 10%. Orihuela som Ă€r nĂ€rmaste kommunen har fĂ„tt mer i sjĂ€lva stan men deras kust mindre. Murcia har nedstĂ€ngda stĂ€der. Kryper nĂ€rmare “oss” kanske?.
Ett land som stĂ€ngt ner Ă€r Tjeckien…
VĂ€rst Ă€r nu en region i norra landet, Navarra som stĂ€ngt ner helt. F ö i Katalonien blir det nyval. Regionpresidenten har fĂ„tt  Àmbetsförbud för att han inte tog ner en banderoll pĂ„ kommunhuset förra Ă„ret…Den förre sitter i exil i Belgien…hĂ„hĂ„jaja…
LĂ€ste om att Spanien har högst moms i EU pĂ„ munskydd…men dom Ă€r inte dyrare Ă€n andra i EU. Dyrare hĂ€r iaf. Fattar inte hur fattiga familjer har rĂ„d med munskydd dĂ€r nere…200:-/mĂ„n per person om man anvĂ€nder ett om dagen. TĂ€nk sitta i skolan hela dagen med ett…Dom kanske sponsras av hjĂ€lporganisationer?

I Frankrike som ni vĂ€l lĂ€st om…en lĂ€rare halshuggen av en 18-Ă„ring. LĂ€raren hade undervisat eleverna om yttrandefrihet och visat karikatyrerna av en viss potentat.
Kan dom inte sluta visa dom? Är det vĂ€rt mĂ€nniskoliv? Är det dom som pĂ„ allvar tror att dom som “tar illa upp” av bilderna kommer att sluta mörda? NĂ„gonsin? Naivt. Klart det ska vara yttrandefrihet men finns grĂ€nser för vad folk utsĂ€tter sig för. Finns miljoner med annan Ă„sikt (och mördare) dĂ€r ute.


Ja det var det…hĂ€r hĂ€nder inget, min stora J har fĂ„tt ersĂ€ttningslgh nĂ€r nu huset hon bor i ska blĂ„sas ur. 1 Ă„r tar det. Bra lĂ€ge inne i stan. Min “lilla” J ligger i lumpen i Linköping. StĂ„r visst ut 😀 Ligga i tĂ€lt har aldrig varit min melodi…en gĂ„ng och fick migrĂ€n som tonĂ„ring 😀 Hon ska till Karlskrona snart tror jag. Kockutbildning ett tag. Bra, laga mat Ă€r ju bra att kunna.
Ignacio har lyckats fĂ„ sitt garage sĂ„lt. Skönt!! Han Ă€r glad! Fastighetsskatt och föreningsavgift fĂ„r man ju betala i Spanien…onödigt om man inte anvĂ€nder det.
SĂ„g att hans gamla studiolgh Ă€r till salu…Jag bodde 14 dagar dĂ€r 2007. Ingen balkong pĂ„ 4:e vĂ„n och norrlĂ€ge. 24 kvm. Gullig var den. NĂ€r priserna var som högst 2008 fick han 53000E för den!!! Nu kostar den 31000E. Bredvid restaurang Henrik Ibsen.
Piren i Torre:

Nu snart Ă€r det Covidinfo pĂ„ TV…Tegnell och kompani. Det filas pĂ„ en lag nu…att man ska fĂ„ har riktiga restriktioner nĂ€r det gĂ€ller nedstĂ€ngning…eller begrĂ€nsning av folk snarare…sĂ„ dags nu eller…
Tröttsamt Ă€r det – och sĂ„Ă„Ă„Ă„ trist!!!

Ja OK, det var vĂ€l allt…Nu behövs kaffe sĂ„ jag inte somnar av TV-coviden…

Kram P

12 reaktion pĂ„ “Tisd 20 okt, sol, 24 gr đŸŒŒ

 1. Hej P!đŸ€—đŸđŸ‚ HĂ€r kommer en liten hĂ€lsning till dig innan det Ă€r dags för dagens promenad genom parken och stan! Parken Ă€r sĂ„ vacker med alla de skiftande fĂ€rgerna pĂ„ trĂ€den! Det lilla cafeet inne i parken Ă€r fortfarande öppet, men idag sitter de flesta gĂ€sterna inne, trots gasvĂ€rmare lite hĂ€r och dĂ€r! Fler och fler butiker försvinner frĂ„n vĂ„r lilla stad, det kĂ€nns sĂ„ sorgligt att se. 😱 IgĂ„r köpte jag och Pelle varsin halsduk, mössa och varma skor… Vi skĂ€nkte ju det mesta av vĂ„ra höst/ vinterklĂ€der till en hjĂ€lp organisation för flera Ă„r sedan.. Inte hade vi trott att sĂ„dana varma plagg skulle behövas mer.đŸ€­ SĂ„, det Ă€r bara att klĂ€ pĂ„ sig lite mer, och gör det bĂ€sta av situationen!!! MĂ„nga hĂ€lsningar och kram frĂ„n Clownen i SkĂ„ne!đŸ€—đŸ’•

  • Hej Camilla!
   LĂ„ter vackert dĂ€r ni bor! Hösten Ă€r ju fin. StĂ€nger ner gör visst alla stĂ€der, min ocksĂ„. PĂ„ enda affĂ€rsgatan sĂ„ har Lindex ersatts med FörsĂ€kringskassan och ÅhlĂ©ns med Immigrationsverket…
   LĂ„nga köer utanför…öppnade ett litet centrum ocksĂ„ som nu snart Ă€r tomt. Folk handlar pĂ„ stora köpcentra och internet.
   Likadant i Torre sÄ Äker folk t o m till grannkommunen och handlar.
   Ja varma klÀder behövs. Men Àven i Torre i december och januari.
   PÄ Teneriffa Àr det ju jÀmnare klimat.
   Hoppas det gĂ„r att Ă„ka…Nu lĂ„ter det som att det blir ny nedstĂ€ngning men pĂ„ nĂ€tterna och det gör ju inte oss nĂ„t 😀
   BestĂ€ms vĂ€l i morgon dĂ„ möte blir med regionpresidenterna…
   Kram!! P ♄♄

 2. Du skulle behöva bredband! Klart att du ska se djurrÀddaren i Ecuador, det gÄr inte att ta in hur mycket corona-nyheter som helst! HÀr överges en massa djur, och jag spanar och spanar för att hitta nÄgot att rÀdda, men gör aldrig det. Dags för synkontroll.

  Jag tycker att det Ă€r billigt med munskydd. Men det Ă€r vĂ€l för att vi i familjen inte anvĂ€nder dem rĂ€tt. Vi drar pĂ„ oss munskydd för att vi riskerar böter annars. EngĂ„ngsmunskydden anvĂ€nds tills de blir för smutsiga, men mest har vi tygmunskydd som tvĂ€ttas, nĂ€r nĂ„gon kommer ihĂ„g att slĂ€nga dem i maskinen. det gĂ„r inte att ta munskyddpĂ„bud pĂ„ allvar, nĂ€r man Ă€r tvungen att bĂ€ra dem i ensamhet pĂ„ promenad, dĂ€r man inte trĂ€ffar pĂ„ en mĂ€nniska…

  Hoppas nÄgot spÀnnande, roligt hÀnder hos dig snart! Ha det sÄ bra du kan sÄ lÀnge!

  • Hej Annika!
   GĂ„r inte att fĂ„ bredband annat Ă€n mobilt i mitt hus hĂ€r hemma men kan ju öka pĂ„ mina Gigabyte. Helst obegrĂ€nsat. Har ju inte ens TV annat Ă€n 4 kanaler… 😀
   Hade jag varit ung hade jag Ă„kt till Ecuador. Staden Manta ligger vid Stilla Havet.
   Munskydden kostar i Torre 6E för 10 st. Jag kan inte anvÀnda dom en gÄng till. Luktar illa dÄ. Min andedrÀkt eller avgaser ?
   Har ett som gĂ„r att tvĂ€tta. Man ska ju inte anvĂ€nda dom flera ggr heller dom dĂ€r “medicinska”. I Torre Ă€r man ju aldrig ensam ute…Man möter ju alltid folk.
   Ev stÀngning i hela Spanien pÄ nÀtterna nu sas det i gÄr,
   Valencia som vi tillhör och har minst smitta funderar pÄ det.
   Gör inget dĂ„ jag inte Ă€r ute efter 21…
   Hindrar alla andra festprissar som smittar runt 😀
   Ja fĂ„ se om det hĂ€nder nĂ„t positivt…
   deprimerande Àr det och ensamt.
   Ha det bra du och la famĂ­lia!! Kram P ♄♄

 3. Mycket Ă€r det som hĂ€nder lite var som. Vad gĂ€ller Covid sĂ„ fĂ„r man göra det bĂ€sta av det. Är sĂ„ innerligt glad att jag inte tvingas bĂ€ra munskydd.
  Bedrövligt med lÀrarmordet i Paris. Dock Àr i franska skolor just yttrandefriheten ett viktigt Àmne inom samhÀllskunskapen. Detta finns ocksÄ angivet i deras lÀroplan sÄ Illa att man ska bli skjuten för att detta tas upp i klassrummet. (Och de som var muslimer kunde lÀmna klassrummet innan). SÀkert ligger mycket annat bakom mordet.
  SÄ fint att J fÄtt en bra ersÀttningslÀgenhet.
  Ha det sÄ bra du kan.
  Kram

  • Hej Ditte!
   Ja det Àr hopplöst detta att smittan bara ökar. KÀnns inte sÄ
   hoppfullt. Munskydd Àr jobbigt Àven om man vÀnjer sig.
   DĂ€r nere mĂ„ste man ju om man inte har lĂ€karintyg. DĂ„ stirrar vĂ€l alla andra pĂ„ en 😀
   Folk sĂ€ger att dom kĂ€nner sig sĂ€krare dĂ€r nere Ă€n hĂ€r. Ja fĂ„r man böter sĂ„ har man ju inget val…sĂ€ker eller ej. Trots det sĂ„ Ă€r det vĂ€rre smitta Ă€n nĂ„nsin…i hela Europa plus andra stora lĂ€nder.
   Ja yttrandefrihet…svĂ„rt det dĂ€r men vill man riskera livet sĂ„ tar man den risken…gĂ„r inte att stoppa sĂ„na som tror dom blir belönade om dom mördar och sen dör tyvĂ€rr.
   Ja jag Àr glad att J-familjen fÄr bo hÀr nÀra!
   Kram P ♄♄

 4. Tiden bara rinner ivÀg.
  Lockdown i Wales pÄ fredag, inte roligt. Skrivit om det pÄ min blogg.
  Man har faktiskt tagit upp mordet pÄ lÀraren hÀr i UK ocksÄ, fruktansvÀrt.
  Mycket elÀnde i vÀrlden nu.
  Vi fÄr göra det bÀsta möjliga för att hÄlla humöret uppe.
  Sköt om dig!

  • Hej Lena!
   Ja det gĂ„r fort, beror vĂ€l pĂ„ att tiden Ă€r utmĂ€tt nĂ€r man Ă€r gammal pĂ„ nĂ„t sĂ€tt. Ja du Ă€r vĂ€l inte i nĂ€rheten av min Ă„lder men i alla fall 😀
   Jo jag har lÀst din blogg. Inte kul men Àr vÀl nödvÀndigt dÄ.
   Ja vi fĂ„r kĂ€mpa pĂ„ och drömma om det man inte nu kan göra 😀
   Kram P ♄♄

 5. Hola! SĂ„ skönt att garaget Ă€ntligen Ă€r sĂ„lt! Nu slipper Ignacio bekymra sig om det mer. Roligt med hans studiolĂ€genhet att den Ă€r till salu för ett facit pris. Tur att han sĂ„lde nĂ€r han gjorde! Jag sov mĂ„nga gĂ„nger i tĂ€lt i unga dar. Inte i stora militĂ€rtĂ€lt förstĂ„s! Jag gillade det. Tyckte det var mysigt. 😃 Gjorde en Europaresa per bil med syster och förĂ€ldrarna 1963. Vi campade oss igenom den resan. Mycket roligt.
  Skönt för din J att veta vart hon ska ta vÀgen under tiden de reparerar hennes hus!
  Tiden gĂ„r hiskligt fort. Tycker som du och delar Ă€ven din Ă„sikt ang mordet i Frankrike. Gillar Skalman. Har alltid gjort det. Han Ă€r cool! Kram! đŸ€—

  • Hej Marga!
   Ja det Àr sÄ bra att han slipper byrÄkratin med garaget. Och fick lite pengar om Àn lite mot vad han fick ge nÀr det var som dyrast.
   Studion var gullig. KĂ€nns lite nostalgiskt…
   TĂ€lt…tĂ„lde inte lukten…tĂ€nk nĂ€r solen sken och man inte fick upp kedjan i hettan 😀
   Ja jĂ€ttebra lĂ€ge dĂ€r för Joanna. Blir spĂ€nnande efter alla Ă„r att flytta – och svinjobbigt!
   Ja i Frankrike utmanar dom ödet…gĂ„r inte att mĂ€stra miljoner mĂ€nniskor Ă€ven om man tror det.
   Kram P ♄♄

 6. Hej Preciosa!
  Det har nÀstan blivit en vana detta med att hÄlla avstÄnd och att vara försiktig, inte trÀffa folk, vara nÀra 2 m ifrÄn andra gÄende och tvÀtta hÀnderna ideligen, nÀstan kÀnns det som.
  Jag försöker att gÄ ut varje dag, i alla fall en liten svÀng, men gÄr tidigt pÄ morgonen som vanligt och dÄ Àr inte sÄ mÄnga ute.
  Fint program som du har hittat att titta pÄ. Han gör en finfin insats med hundarna.
  Trevligt att se dig hÀrinne ibland, saknar dig annars.
  Ha det bra och var rÀdd om dig.
  MĂ„nga varma kramar till dig.

  • Hej !
   Ja jag Ă€r ju inte ute sĂ„ jag vet inte. Tror iaf vi gamla gör sĂ„ gott vi kan. Vi vet ju vad som kan hĂ€nda. SĂ„g en tant pĂ„ TV nyss i Uppsala som var jĂ€ttearg pĂ„ folk 🙂 DĂ€r har ju smittan ökat mycket.
   Jag vill ocksĂ„ gĂ„ ut varje dag men…nu har jag lovat min kĂ€ra granne Kerstin att iaf gĂ„ ut med soporna hahaha…30 trappsteg inne…Kan inte Ă„ka annars helt klart.
   Ja jag Àr besatt av det dÀr programmet. Dels pga det dom gör och dels för att det Àr Ecuador dit jag skickade hem 2 stackare som inte fick jobb i Spanien och sÄ lÀr jag mig mer spanska.
   TyvÀrr sÄ tar min datamÀngd slut pga alla videos.
   Tack och tack detsamma! Kram! P ♄♄

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *