Äta spansk tapas

Om du inte redan är bekant med Tapas så är det mat med ursprungsidén att det ska fungera som aptitretare form av enklare snack som avnjutes som en enklare lunch eller före middagens huvudrätt. Den enklaste tapas kräver absolut inte några avancerade matlagningskunskaper och knep, det kan vara så enkelt som att hälla upp en skål med oliver, en bit bröd eller mandlar som stekts i salt.

Ett glas sherry eller en bubblig Cava som avnjuts tillsammans med en ost-tallrik fylld manchego tillsammans med lite nötter eller soltorkade tomater kan vara himmelriket för vissa. En tallrik serverad i all sin enkelhet med upplagda skivor skinka av antingen lufttorkad Serrano eller Iberico är underbara smaker och konsistenser för läckergommar.

Varje region i Spanien har utvecklat och präglat sina egna specialiteter av Tapas. Mångfalden av tapasbarer i Spanien är stor och vill du avnjuta läcker Tapas i Sverige finns t.ex restauranger och barer i Stockholm som Caliente Tapas Bar.

Geografiska tolkningar och varianter av Tapas

Det varierande landskapet i Spanien uppvisar såväl bergskedjor och torra slätter med olivlundar i södra Spanien som ger oliver och smakrik olivolja. Stora fruktträdgårdar och bördiga odlingsmarker .

Spaniens klimat varierar stort. Vissa regioner som är kalla och våta, andra områden som är varma och torra och allt däremellan. Spanien har mycket stor kustlinje med exponering både mot Atlanten och Medelhavet. Därav präglas mycket av det spanska köket på fisk och skaldjur.

I norra Spanien finns även där mycket kust mot Atlanten med mycket mat hämtad från havet. Även stor kött- samt mejeriproduktion från nöt och får vilket ger underbara ostar som fårosten manchego.

Karaktäriserande för den spanska matlagningen är enkelheten och samtidigt kraftfullheten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *