Lördag 3 maj, sol 24 gr ☻☼☻☼☻

¡Buenas tardes!

Tror man säger annat efter kl 20…och jag har inte slagit mig utan skriver tidigt.
Det var något “kyligare” i dag. Just nu är det 20.8 och vind och den biter märkte jag när jag vattnade blomstren nyss. Frös!! Ja det förstår ni inte men jo det gjorde jag.

Just idag skulle vår kära mor ha fyllt 102 år om hon levat. Hon kom aldrig hit till España innan det blev för sent och klent. Sorgligt. Hon älskade höra om våra resor trots att det bara var inom Europa. Charter mest på den tiden…Hon samlade alla vykort i ett album och visade sina väninnor. Hon föddes i Stockholm. Reste inom Sverige som ung. Jobbade lite här och där. Dalarna, hon pratade alltid om Siljan…Göteborg och där träffade hon vår far. Gifte sig och fick tvillingar. Oss. Tyvärr dog vår far när vi var ett halvår. Det blev fattigt och eländigt. Ja men nu sitter vi här i solen och man kan tänka tillbaka på att man aldrig nånsin skulle ha trott att vi skulle ha chansen att åka “utrikes”…Fanns inte på kartan när vi var barn. Hur bra fick man det inte va? Otroligt.
Det tänker jag på när man ska rösta 😀 Hur bra fick inte många fattiga hem till slut…
Ja inte alla men det fanns jobb…Man kunde nästan välja och vraka.
************************************************************************************************
Sån här balkong kunde min mor ha haft. Hon älskade blommor 🙂 Tomten dom så småningom fick köpa billigt såg ut som en park. Familjer med många barn fick bygga “egnahem” som dom sa. Innan så var det vedspis och utedass som gällde.
Denna balkong finns vid Avd de las Habaneras. Mittemot ferreterían Molina. Jag har stenkoll på hur den ser ut året runt 🙂 Har bara morgonsol nästan och bra skötsel. Det är vad pellisar gillar 🙂 Inte för varmt!!
IMG_2297
OK, jag har haft Lex på fotosafari i dag. Han skulle vattna blommorna hos Ditte och Bosse och jag sa att han skulle ta med sig min kamera. Han tog foton utmed hela vägen men glömde Dittes 😀 Jag ville se hur det såg ut. Kontrollfreaket 🙂
Men andra fina såg han, blandad kompott här. Vackert. Hibiskus och…?
IMG_2299
Och här då…bougainvilleas på vit balustrad…Fint!IMG_2309
Syrran tittade på den lilla handelsträdgården på Baleares el är det Cortes Valencianas. Där är bougainvilleas i högform nu:
IMG_5208
För att inte snacka om den här hon hittade…Vad är det då?
IMG_5210
Ja vad blommigt det blev. Vi har också varit till Torreoro och fikat samt till CC Habaneras och Carrefour. Storhandel, köpte Carres handtvål. På Habaneras köpte jag 4 st klädesplagg. Antagligen bara ett jag kan gå ut i men iaf. Kul var det 🙂 Och dyrt.
Men handlar så sällan så det gör inget med felköp. Kan ha dom som nattsärkar 😀
Mycket färgglada, utom en svart jacka.
Tog inga bilder alls där 🙂 C&A är en bra butik för “fullvuxna” med kostcirklar 😀
Rolig smiley

Ok, klart slut / Ha en bra kväll. Här är det visst fotboll kl 22.
Huliganfritt på em. Men spelades hemskt högt på fm. Sen tyst väldigt länge,
en kvinna (syster?) städade balkongen…Ett hopp tänds…

Kram P ♥

 

 

22 reaktion på “Lördag 3 maj, sol 24 gr ☻☼☻☼☻

  1. ¡Buenas noches!

    Vilka vackra blommor 🙂
    Då var er mamma som min morfar – han sparade också alla vykort från oss och hade så gärna velat följa med ner till Spanien, men tyvärr blev det inte så!
    Ha det så bra och hälsa!
    Kram!

  2. ¡Buenas Ami!
    Ja nu är det som bäst här. Otroligt fint!
    Olika falla ödets lotter. Trist att dom aldrig fick chansen att åka.
    Men dom reste via vykorten och vanliga foton också förstås 🙂
    Känns lite huliganfritt här men det är väl bara en önskedröm…dom kanske är på nån familjesammankomst 🙂
    Kram P ♥

  3. Vilket vackert stycke historia du berättade om din mor. Så fint! Hon reste med er genom vykort, upplevelser och berättelser. Var med på sitt sätt.
    Och visst är det skönt att utvecklingen gått framåt i Sverige. För det har den…
    Mina farföräldrar byggde också “egnahem” i Töreboda och jag minns det huset så väl. En del av min barndom och min historia.
    En vacker tid nu och en njutbar kväll utan huliganer. Hoppas det förblir lugnt.
    Vackra blombilder! Lex lyckades jättebra med fotona.
    Hälsa och tacka för vattningshjälp. Antar det behövdes.
    Kramar och hälsningar från oss båda. Regnigt här i kväll…

    • Gomorron Ditte!
      Ja hon kom aldrig i väg tyvärr. Ja man fick bygga fast man var fattig och man fick jobb när man växte upp.
      Här trodde jag huliganerna var borta men bara tillfälligt…hörde
      hög “skönsång” kl 00.10. Besviken man blev 🙁

      Lex sa att blommorna såg bra ut och att det behövdes vatten 🙂
      Regn?
      Kram P ♥

  4. Vacker historia du berättade om mamma din! Tänk vad kvinnorna fick slita förr i tiden! Min far byggde ett “egnahem”, en villa där jag föddes. Båda föräldrarna hälsade på mig när jag bodde i Spanien/Mallorca, det var verkligen roligt!

    Jag dräglar nästan när jag ser den vackra balkongen med alla pellisar! Har 5 st på gång men än är det för kallt på nätterna att sätta ut dem.
    Vi reser ju ner i höst på 2 månader och jag är väldigt intresserad av var “C&A är en bra butik för fullvuxna” ligger! Det finns en butik mittemot Galliano och nära Hudik vill jag minnas, är det den?

    Håll hoppet vid liv P, snart åker “de! ut!
    Kram Anita

    • Hej Anita!
      Ja det var jobbigt förr men dom fick det bättre som tur var.
      Skojigt att dom kunde hälsa på. Mallorca älskar jag.
      Det var där jag tänkte bo först 🙂
      Den där balkongen är otrolig. fattar inte hur hon – för det är väl en hon – kan få plats med så många 🙂
      Butiken ligger i Centro Comercial Habaneras. Plan ett el två, kommer inte i håg 🙁
      Åker ut…nej hoppet grusades i natt 🙁
      Kram P ♥

  5. Min mamma kom faktiskt ner till Spanien en gång. Det var 1990 och det var buskallt och regn en hel vecka. Jag minns tydligt hur eländigt vi hade det i syrrans hus i Mil Palmeras. Bara tjejer 6 st i åldern 11 år till 75 år. Till slut fixade vi en hyrbil för att ha nånting att göra. Vi fick mäta in våra arslen för att få plats i bak. Yngsta deltagaren Marika (min dotter) fick ligga på tvären i baksätet i våra knä. Detta var före man kom på att barn och vuxna skulle vara fastspända för att överleva bilturer. När vi kom hem gulbleka visade det sig att det varit kanonväder i Sverige och storebror och make var mörkbruna i skinnet. Nåväl denna semesterperiod har varit fantastisk. Nu har vi varit här tre veckor och har bara en enda kvar tyvärr. Hoppas vi stöter ihop nån dag inban vi åker hem. Ikväll är det helt stilla och jag sitter på terassen och njuter av en månskära som ligger på rygg. Maken sover och det är snart dags för mig med att krypa ner i lopplådan. God Natt

    • Hej Marianne!
      Ja man kan ha otur…första ggn min dotter och dotterdotter kom ner såg dom inte solen på hela veckan…maj var det 🙁 10 år sen.
      Regnade också 🙂 Gick i Europaparken som var dränkt 🙂
      Det har varit otroligt fint här nu så man undrar hur länge det blir.
      Ni får väl bra hemma snart också…Förhoppningsvis 🙂
      Ha en bra vecka!
      Kram P ♥

    • Hola Hamid!
      Tack, ja här är det första söndagen i maj och hemma den sista.
      Ha en bra hemresa!
      Hälsa alla!
      Kram P ♥

  6. God morgon P!
    Vilka vackra blommor Du har med i dag! Balkongen med alla pelargoner är ju helt fantastiskt. Till trädgårdsmästaren har jag ju inte långt, så jag lär nog gå dit och fota. Tar Ditte med mig på en promenad.
    Min mamma var med mig till Torrevieja några gånger. Första ggn åkte vi buss ner 1987. Hade all packning med för inflyttning med då. Sista ggn hon var med var 1995 och då hade jag även en moster på 75 år med. Kom med buss till busstationen och inga taxibilar på plats, fick trava hem mitt i natten med tanterna. Damerna njöt och kvällarna avslutades med Iris Coffie på balkongen.
    Moster som fyllde 94 häromdagen pratar fortfarande om detta.
    Syns snart och kram/A-K

    • Gomorron A-K!
      Ja den är helt otrolig. Hur gör hon 🙂
      Jag har köpt en del hos den trädgårdsmästaren. Inte stort men räcker.
      Ja vad kul för damerna! Upplevelse 🙂
      Kram P ♥

  7. Gomorron Preciosa! Ja, det var en vacker historia. Jag är glad att jag fick med min mamma på några resor medan hon var frisk, pappa vägrade och tyckte att hon kunde börja resa när han inte fanns längre.
    Vi hoppas det var slutstädningen som var på gång, fast………..sådana slutstädar väl inte? 🙁

    • Morrn Leffe!
      Ja vad fint att hon hann vara med!
      Nej det var ingen slutstäd 🙁 Hörde “skönsång” i natt kl 00.10 🙁
      Trist!
      Kram P ♥

  8. Hola! Vackra bilder! Börjar bli väldigt grönt och fint i svensklandet nu också – Stigbergsparken hemma på vår gata har körsbärsträd med rosa blommor och en blå matta av scilla!

    Ja, tänk vilket elände många hade förr. Min mormor (91) fick börja som piga när hon var 14. Hon hade det tufft men fick det bra som vuxen – hennes mamma däremot slet hårt hela livet med 6 barn ute på landet. I julas pratade vi om hennes barndoms jular. Hon berättade med värme om hur det var att kliva upp på julaftons morgon, allt var så vackert och pyntat och luktade såpa och rent. Hon begriper inte hur hennes mamma hann med att fixa – slet förmodligen hela natten. Barnbarnsbarnen frågade vad hon brukade få i julklapp. Nej, några julklappar fick vi aldrig svarade hon. Det fanns det inte pengar till med 6 barn. Tog en stund för barnbarnsbarnen att ta in.

    Kan också tänka på min farmor som hade det kämpigt hela livet och lagade mat åt “fint” folk. Kuvad med osund respekt för läkaren, advokaten och prästen i den lilla staden. Kommer ihåg promenaderna som barn med min farfar då han (som pensionär på1970-talet!!) fortfarande tog av sig kepsen och bockade när han hälsade på de “fina” ute på gatan. Han jobbade med att laga stolssitsar och städa i tågvagnar hela livet. Dog 2005, 96 år gammal och hann gå i pension innan ATP-reformen slog igenom. Tillhörde de sk fattigpensionärerna – men de hade inga “lobbygrupper” och fick inget utrymme media som t.ex. dagens lobbyister för lärarna och HBTQ-rörelserna är så framgångsrika med. Och så är det ju fortfarande. När läste man senast en artikel om städarnas utsatta situation? Eller de som jobbar papperslöst i restaurangköken? Eller de som har farliga jobb där man faktiskt riskerar att dö?

    Nu blir det fix och sedan avfärd till kyrkan och brorsonens konfa! I em bär det av till Estocolmo igen!

    Buenas! //Susan

  9. Hej Susan!
    Ja jag längtar nästan hem 🙂
    Det var likadant med mina “förmödrar” 🙁 Slita hårt nästan som barn…
    Buga för överheten men det hade min mor svårt för 😀
    Dom blev gamla de dina. Inte mina. Mor 79 är, mormor 83, men på gubbsidan
    blev dom inte gamla alls.
    Många orättvisor finns och svårt att göra nåt åt det tyvärr. Nu tycker jag det är värst med alla ungdomar som är utanför samhället, varken jobbar el går i skola…
    Känner till en hel del 🙁
    Ha en bra dag!
    Kram P ♥

  10. Härliga blombilder! Och den där balkongen med pelargonier är bara sååå fin! 🙂

    Hoppas huliganerna har blivit vräkta nurå. Hoppas kan man ju alltid…

    • Hej Ama!
      Ja fina! Första ggn jag såg balkongen där trodde jag det var plast 🙂 Men plast växer ju inte 😀
      Nej hullisarna är nog kvar. Hörde “sång” i natt kl 00.10 🙁
      Inte roligt 🙁
      Kram P ♥

  11. Hola P
    Det var vackra blommor du har på din blogg i dag. Här har det precis snöat, men nu lyser solen lite försiktigt. Det behövs för det är riktigt kallt och ruggigt. Min mamma var över 70 när hon flyttade in i en lägenhet med värme, varmvatten och toa. Tänk att slippa gå på utedasset mitt i vintern. Hon var lycklig över sin lägenhet. Fick njuta av den i nästan 20 år.
    Kram

    • Hej Annika!
      Tack, jo jag hade bra pressfotografer i går 🙂
      Snö? Skojar du? Du bor ju inte i Norrland 🙂
      Ja vad fint det blev med värme och vv!! Men hon kanske hade kunnat flytta innan? Trivdes?
      Och gammal blev hon. Många som blir numera. Dock inte i min släkt 🙁 Men man gjorde ju inte bypass och såna saker på 40-talet
      tror jag? Min far hade nog behövt det. Fast jag vet inte om det hjälpt.
      Kram P ♥

  12. Hola P!
    Fin historia du berättade om din mamma. En hel del stämde med min mamma, hon reste också runt i Sverige och jobbade med lite allt möjligt, bl a på sjukhus eller som piga. Hon var bl a i Dalarna, Värmland, Gotland och Skåne. När hon sen kom till Göteborg träffade hon min pappa. Tyvärr dog hon redan när hon var 68 år. I år skulle hon ha fyllt 104 år och min pappa 101 år, han dog för 12 år sen.
    Tack för de vackra bilderna!
    Kram / A-C

    • Hej A-C!
      Tack! En historia som nog gäller många på den tiden. Kul med resandet för din mamma 🙂 Och mötte mannen också i Göteborg 😀
      Så tråkigt att hon dog alldeles för tidigt 🙁
      Kram P ♥

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *