Torsd 1 apr,sol 18 gr đŸ„

ÂĄFeliz Pascuas a todos!
I morgon Àr det lÄngfredag. DÄ minns man alla pÄskprocessioner i Torre.
Alla 18 “los tronos” som sakta vaggade fram pĂ„ gatorna.
Gillar den utlÀndska, den enda tror jag. Engelska, walesiska och irlÀndska bÀrare. Gröna fina klÀder och ett fantastiskt ekipage.
Nu gĂ„r inte detta och inte heller förra Ă„ret. Inte för att jag Ă€r religiös utan för det Ă€r vackert och den suggestiva musiken utmed vĂ€gen gör en tĂ„rögd. Varje gĂ„ng…Trummorna…slagverk och blĂ„sinstrument.

Ja det Ă€r som det Ă€r. Smittspridningen ökar nĂ€stan överallt. Spanien har legat lĂ„gt men det gĂ„r uppĂ„t igen om Ă€n sakta. FĂ„ se efter pĂ„sken. Flygresor och andra resor Ă€r fullbokade. FjĂ€llen har fullt. SjukvĂ„rden hĂ€r hemma gĂ„r pĂ„ knĂ€na. Att dom orkar? Finns sĂ„ klart sjukskrivna av personalen. Inget konstigt! Folk verkar inte bry sig…ja inte alla men för mĂ„nga vill ju leva som vanligt och gör det. Snart ska Gröna Lund öppna tror jag…Skansen öppnade i dag.
**********
Vaccin har erbjudits min kĂ€ra granne. Dom ringde i lördags, Ă€ven i söndags och mĂ„ndags 😀 Lite dĂ„lig pejl men i alla fall. FĂ„ se om hon kan. Är superallergisk. Jag trodde pĂ„ en signal ocksĂ„ men icke. Jag Ă€r rĂ€dd…fĂ„ se.
Inte för sprutan men ev biverkningar. Aldrig tagit vaccin…
FÄr man se denna naturpool nedan vid strandpromenaden nÄt mer?

Fint vid strandpromenaden mot Los Locos. Staketet finns vÀl inte nu. Renoverat en bit av promenaden.

OK, det Ă€r bara att fortsĂ€tta livspausen…det gĂ„r bra. Anpassningsbar som man Ă€r eller orken sĂ€tter kĂ€ppar i ev hjul 😀 Dagarna gĂ„r fort…antagligen att man inte stressar. Allt fĂ„r ta tid…Ser pĂ„ “En plats i solen” pĂ„ TV…I dag var det Mallorca och Menorca. DĂ€r jag varit mĂ„nga ggr. Puerto Pollenca. En engelsk Ă€ldre man skulle pensionera sig dĂ€r…han hade varit dĂ€r i 40 Ă„r till och frĂ„n. Skulle nu integrera sig och lĂ€ra sig spanska 😀 Han man hört det förut 😀 Efter 40 Ă„r och ca 70 Ă„r 🙂 PĂ„ tiden med spanskan … 😀
Just nu Ă€r det en spansk film om ett ett Ă€ldreboende…pĂ„ 1:an. BĂ„de rolig och sorglig.
**************
Mina nĂ€tter Ă€r jobbiga. SvĂ„rt att sova. DĂ„ glor jag pĂ„ videos. HundrĂ€ddaren Jefferson Rescata i Ecuador har alltid spĂ€nnande saker att berĂ€tta. HĂ€mtar valpar ur brunnar och gryt…tikarna har synliga revben. Sen fĂ„r dom lite hull pĂ„ bara nĂ„n vecka…avlusade, badade och fina. Vaccinerade och kastreras.
De hundar som Ă€r sjuka, tex en Husky har epilepsi och en Lab som ska dö…dĂ„ fĂ„r dom vara inne pĂ„ kontoret med personal hela tiden nĂ€ra nĂ€r dom Ă€nnu mĂ„r bra…Tror det annars finns ett par 100 hundar, nĂ„gra hĂ€star, grisar, getter ocksĂ„. En Ă„sna t o m. Pool finns och lekpark! Bygger nu ut anlĂ€ggningen som han byggt upp frĂ„n det han var tonĂ„ring…folk över hela vĂ€rlden skickar gĂ„vor till hundarna och mat. USA och England mest men ocksĂ„ latinlĂ€nderna.
Finns hur mÄnga utkastade hundar som helst i det landet.
Han hjÀlper ocksÄ fattiga med allt möjligt. Ser han en utan skor sÄ tar han av sig sina och ger dom!! Har sjÀlv varit fattig och har en far som var alkoholist och suttit i fÀngelse. Nu rÀddar fadern sjÀlv hundar i mindre skala.

Tittar ocksĂ„ pĂ„ smĂ„ apor som lever med familjer…sĂ„ söta och klipska.
Inte bra att ha dom sĂ„ men behandlas dom vĂ€l sĂ„ fĂ„r man vara glad…övergivna el sĂ€ljs pĂ„ marknader. Hon nedan Ă€r sĂ„ snĂ€ll mot sina 3.
Leker och skrattar Ă„t dom till skillnad frĂ„n andra som t o m slĂ„r dom 🙁
Ja hur har jag nu blivit?

Min mor hade hundar, katter, fĂ„glar, min dotter och dotterdotter tycker om djur…dottern hade rĂ„ttor (Ă„kte pĂ„ TB med den) huuuuu!!! Dotterdottern marsvin…kommer ni ihĂ„g henne – Iris. Jag var tvungen att vara vakt i bland…fyyy!!!! 😀 Ja sĂ„ hade vi hund…i 9 Ă„r. Cockerspaniel. Jag allergisk…hĂ„rade gjorde hon hemskt. Men sĂ„ gullig och klok. NĂ€r hon ville vara det 😀 Jaja…jag gillar vĂ€l hundar dĂ„, tex grannens Ville men katter har jag svĂ„rt för. RĂ€dd. BĂ„de mor och mormor hade varsitt monster nĂ„ga Ă„r, elaka!! 😀

OK, vive el momento! Lev i nuet! Om 7 min Ă€r det 2 april…

Kram P ♄♄

16 reaktion pĂ„ “Torsd 1 apr,sol 18 gr đŸ„

  1. God morgon 2 april! SÄ har du sytt ihop en trevlig blogg igen! Jag har aldrig sett en procession live pÄ pÄsken, men förstÄr av bilder att den Àr mÀktig. FörstÄr att du blir berörd. Det Àr underbart att se alla djur som blir rÀddade av mÀnniskor. Din kille i Ecuador Àr fantastisk. IgÄr lÀste jag om poliser som rÀddade en valp som hade hittats i en kartong i floden. Ett under att den valpen kom tillbaka till livet. DÄ blir jag lite grÄtmild.
    IgĂ„r fick jag min första vaccination. Än sĂ„ lĂ€nge kĂ€nner jag nada. MĂ€rkte inte ens nĂ€r han gav mig sprutan. Nio veckor till nĂ€sta.
    Det Ă€r vĂ€l TVn som rĂ€ddar oss. Tycker ocksĂ„ tiden gĂ„r vĂ€ldigt fort. Hahaha, jag kommer ihĂ„g Iris och att du inte var sĂ„ förtjust. 😅 NĂ€r jag Ă€r hos min fotvĂ„rdare har jag en av hennes chihuahuaor i knĂ€t och dĂ„ kan du tro jag mĂ„r gott! 😁 Jag Ă€r fadder till tvĂ„ hundar pĂ„ ett hem i Spanien dĂ€r de blir omhĂ€ndertagna och fĂ„r veterinĂ€rhjĂ€lp, medicin, operation.
    Nu fĂ„r vi pĂ„skdagar att njuta av. Nu gĂ„r vi ner i tempo, eller hur? 😂 Feliz Pasqua! đŸŁđŸ“đŸ’›đŸ’›â€ïžâ€ïžđŸ™‹

    • Hej Marga!
      Tack tack! Jaha du har aldrig sett en procession…man tror man blir van men nĂ„t visst Ă€r det…
      Ja jag Ă€lskar den dĂ€r killen i Ecuador…en saga pĂ„ ett sĂ€tt. Och sĂ„ kĂ€nns det vĂ€l lite extra med landet dĂ„ jag skickade hem 2 killar dit frĂ„n Torre 2004 som höll pĂ„ att svĂ€lta ihjĂ€l. Inga jobb.
      Hörde mycket om det fattiga landet…Ser pĂ„ videona att det fortfarande ser elĂ€ndigt ut. Byn ligger iaf vid havet, Manta. Kanske bĂ€ttre i huvudstan…MĂ„nga flyktingar har dom frĂ„n Venezuela pĂ„ senare Ă„r. 1000-tals har Ă€ven kommit till Spanien.

      Bra att du inte kĂ€nde av sprutan el biverkningar…KĂ€nns tryggt.
      Ja tiden gĂ„r…Iris ja…huuuu! Dom framkallar smĂ„ bruna avlĂ„nga kulor precis hela tiden 😀
      Jo en liten hund i knĂ€t gĂ„r bra…rumsrena hahaha…
      Fint av dig att faddra!
      GĂ„ ner i tempo hahaha!! DĂ„ blir det “tumbada” dygnet runt 😀
      Ha en bra pĂ„sk! Kram P ♄♄

  2. Hej P!
    En komplimang till dig som förser oss andra med fina bilder. Jag var i Torrevieja för tvÄ Är sedan och hade sett fram emot pÄskprocessionen men det regnade sÄ mycket sÄ det blev inget med det. Avskyr att vara ute i regn och nÄgon berÀttade att den blev instÀlld. Du vet kanske hur det var med det. En pÄsk sÄg jag processionen i Palma, vackert men nÀstan lite kusligt i de smala grÀnderna med alla som sÄg ut som Ku Klux Klan om Àn i vackra fÀrger.

    Om du vill bli vaccinerad sĂ„ vĂ€nta inte pĂ„ att de ringer, gĂ„ in pĂ„ appen ”Alltid öppet” och boka dĂ€r. TyvĂ€rr har jag inte Ă„ldern inne men tipsade tvĂ„ vĂ€nner som fick komma tvĂ„ dagar efter.

    Jag har ocksÄ rÄkat pÄ de söta aporna och Àr som du, ocksÄ verkar, kluven. De Àr jÀttegulliga i sina fina klÀder och verkar bli vÀl behandlade men det Àr verkligen ingen naturlig miljö för apor. Apor i det fria verkar hysa agg mot mig. StÄr det fem personer och fotar Àr det mig de frÀser Ät och en gÄng i Thailand höll jag pÄ att bli strypt av en aphanne som hÀngde sig i min sjal.

    Hoppas att du fÄr en glad och skön pÄsk
    Elisabeth

    • Hej Elisabeth!
      Hann svara din mejl före ser jag 😀 Tack, jag Ă€lskar bilder sĂ„ jag har tagit mĂ„nga mĂ„nga men desto mindre numera. Ingen ordning pĂ„ dom heller 🙂 Kameran sjunger pĂ„ sista versen.
      Mobilen tar bra bilder men svĂ„rare att fĂ„ in dom i rĂ€tt storlek i bloggen…
      Ja om det regnar sĂ„ stĂ€lls processionerna in.HĂ€nder inte ofta men ekipagen kostar massor och kan bli förstörda. Finns ett museum dĂ€r man kan se en hel del. Dom byggde ett nytt i 6 vĂ„ningar högt men stĂ„r tomt sen mĂ„nga Ă„r. En vidlyftig borgmĂ€stare hade byggnoja…suttit i fĂ€ngelse pga slöseri med pengar, korruption…och bedrĂ€geri. Vet inte om han kommit ut…
      Ja en viss grupp i processionerna har strutar pĂ„ huvudet. Men Ă€r goda…slĂ€nger godis bl a. Jag har vetat varför denna klĂ€dsel men glömt 😀 Bibliskt. Har en lĂ€nk nĂ„nstans.
      Jo jag har appen men en annan bloggvÀn sa att det inte funkade.
      Jag ska gĂ„ in men vill inte 😀
      Apor Ă€r rĂ€tt aggressiva. Inte som smĂ„ men dom blir ju stora och hur stora vet man inte pĂ„ videon Kako. PĂ„ bilden Ă€r Kako 18 mĂ„n, Luna Ă€r 1 Ă„r och lilla Olly 3 mĂ„n…PĂ„ stora parker med apor har dom ihjĂ€l varann och Ă€ven sina nyfödda ungar har jag sett…Usch.
      Jaja, mĂ€nniskan Ă€r ju inte sĂ„ fredlig heller…
      Tack detsamma! Kram P ♄♄

  3. Hej P!🐣 LĂ„ngfredag idag…, minns nĂ€r jag var barn. Dagen var verkligen sĂ„ lĂ„Ă„Ă„ng-trĂ„kig. Alla butiker var stĂ€ngda, allvarliga program pĂ„ tv och klassisk ”tung” musik pĂ„ radio. Lite skillnad nuförtiden!
    Idag nĂ€r vi tog vĂ„r promenad sĂ„g vi ett magnoliatrĂ€d som redan hade ett par utslagna blommor! Och alla cafe och restauranger hĂ€r i stan har satt ut sina bord och stolar, och glasskiosken pĂ„ torget har öppnat. SĂ„ nu börjar det komma olika slags vĂ„rtecken! Jag önskar dig en Glad PĂ„sk🐣, och sĂ„ hoppas vi pĂ„ att allt ska bli bĂ€ttre och bĂ€ttre! I kvĂ€ll kommer Masked singer, det programmet gillar jag! Fina, roliga kostymer och lite gissnings tĂ€vling, kul! 😊 MĂ„nga hĂ€lsningar frĂ„n SkĂ„ne! đŸŁâ˜€ïžđŸŁ

    • Hej Camilla!
      Ja lÄngfredagen den var riktigt trÄkig men nu Àr det knappt nÄn skillnad. Det ska ju vara en sorglig dag förstÄs och processionerna den dagen dÀr nere gÄr inte i glÀdjens tecken.
      Ja det Ă€r vĂ„rlikt Ă€ven hĂ€r fĂ„r jag rapporter om 😀 Vill sitta pĂ„ balkongen i solen. Snart blommar vĂ€l stora fĂ„gelbĂ€rstrĂ€det sĂ„ min utsikt försvinner 😀 1 mĂ„nad till tror jag. Förr var jag aldrig hemma och sĂ„g det…
      Det dĂ€r programmet orkade jag inte se…FĂ„r försöka igen…
      DĂ€remot sĂ„g jag ett sĂ„ kul program om ett spanskt Ă„lderdomshem dĂ€r en far anlitade en annan Ă„ldrig man att infiltrera hemmet dĂ„ han trodde slĂ€ktingen inte hade det bra…
      SĂ„ kul, han blev kung pĂ„ hemmet hahaha…tyvĂ€rr sĂ„g jag inte hela men ska…spanskan var sĂ„ enkel att förstĂ„.
      SVT1…Dox nĂ„nting…
      Kram och tack detsamma! P ♄♄

      • Hej igen P!🐣 Jag har letat fram Dox: Åldrade spion, tack för tipset!! đŸ€—đŸ’•

        • Ja den Ă€r ju t o m Oscarsnominerad!
          film, var vÀl dÀrför jag förstod vad dom sa
          för dom pratar lÄngsammare. Svensk text förstÄs.
          Kram P ♄♄

  4. Ja, de dĂ€r processionerna har jag sett bĂ„de i Malaga och i Torre, tycker de Ă€r lite lĂ€skiga och den dĂ€r dödsmusiken, huuu. Vi hade parkerat bilen pĂ„ “fel sida” ett Ă„r och visste inte hur vi skulle komma över till den sidan dĂ€r bilen stod dĂ„ det kom nya saker hela tiden och vi ville inte korsa vĂ€gen i processionen. Slutade med att vi gick lĂ„ngt ner i stan och sen upp ovanför processionsvĂ€gen och hittade bilen till slut. Just det Ă€r inget jag saknar med Torre 🙂 .

    Sprutan, ja, den lÀngtar jag/vi verkligen efter och skulle gÀrna ta den omgÄende om man fick. Tror dock inte nÄgon resa ner blir aktuell före september, augusti vill vi inte ner och vÄrt Àldsta barnbarn har konfirmationsfest i mitten av augusti och dÄ ska vi ner till SkÄne.

    Vi har sett sÄÄÄ mÄnga serier pÄ Netflix och en himla massa bra spanska, Àr klart imponerad av hur bra serier de har gjort. Finns allt, romantiska, spÀnnande, lÀskiga, ja hur mkt som helst att vÀlja pÄ.

    Kram
    Yvonne

    • Hej Yvonne!
      Ja jag har ju sett det mĂ„nga Ă„r ocksĂ„ Ă€ven med uppehĂ„ll. Det Ă€r ju pĂ„ lĂ„ngfredagen det Ă€r sorgetĂ„g mest. Jag blir tagen av musiken…varje gĂ„ng 😀 Finns vĂ€l inte en by ens med sjĂ€lvaktning som inte har nĂ„n liten procession i landet.
      I Torre finns vĂ€l 18 tronos tror jag…
      Jag lÀngtar inte efter sprutan nu. Jag trÀffar ju inte en enda hÀr hemma och Àr fine med det. FÄ se, jag har sÀkert uppmaning pÄ vÄrdc om jag gÄr in och tittar. Dom vill ju bli av med Astra C efter stoppet.
      FÄr Äka om jag kan och orkar till hösten, oktober eller nÄt.
      Ja spanska serier och filmer Ă€r ju bra. NĂ€r jag i 8 Ă„r bodde med Ignacio sĂ„ sĂ„g jag ju bara pĂ„ spansk TV. Gillar latinos ocksĂ„ för dom pratar lĂ„ngsammare 😀
      Kram P ♄♄

  5. Ja, dagarna gĂ„r. Och i rask takt tycker jag. Ä ju ute mycket och rör mig och mĂ„r bra av det. Bosse blev vaccinerad förra veckan och har inte kĂ€nt nĂ„got alls. För min del verkar det bli i veckan. Har bokat via appen “alltid öppet” och valt Sabatsberg. Men troligen ringer de ocksĂ„ frĂ„n vĂ„rdcentralen hĂ€r. SĂ„ gjorde de för B och han fick komma samma dag-
    Tittade igÄr pÄ gamla bilder och blogginlÀgg frÄn Torre och pÄskprocessionerna. Vi har ju varit dÀr i pÄsk mellan 2014 och 2019 och har sett alla tronerna passera. MÀktigt.
    Vi hoppas pÄ att kunna ta en tur till Torre kanske senare i vÄr. Vi har i alla fal dÄ genom sprutan ett ca 70% skydd. Dessutom har vi munskydd av klass 3 som Àven skyddar oss. Det gör ju de tunna blÄ i ganska liten utstrÀckning.
    Tack för fina bilder!
    Kramar och tankar till dig frÄn oss bÄda-

    • Hej Ditte!
      Ja det gĂ„r fort trots att jag inte gĂ„r ut…siesta dygnet runt hahaha…Ja röra pĂ„ sig Ă€r bra…har tyvĂ€rr för mycket att bĂ€ra pĂ„. Joanna skĂ€ller pĂ„ mig 🙁
      Jo vaccin Ă€r bakom hörnet, vet det…inte gĂ„tt in och tittat…
      FĂ„ se hur jag gör. Snart 😀 Dom har ju Astra C att bli av med efter stoppet,
      Ja det Ă€r mĂ€ktigt med los tronos…tycker det varje gĂ„ng och Ă€nnu mer nĂ€r jag hoppat över nĂ„t Ă„r.
      Jo det gÄr nog bra att Äka om inte smittan ökar som den gör lite sakta nu. Bara att hÄlla sig undan och leva som en liten eremit.
      GĂ„r nog bra…PĂ„sken Ă€r ju över snart och ett par veckor senare sĂ„ ser man hur det ser ut. DĂ€r blir det ju lockdown i sĂ„ fall…
      delvis i vissa omrÄden kanske. Blir ju varmare sÄ det hjÀlper nog.
      Tack sjÀlv, tittar pÄ alla dina varje dag!
      Kramar tillbaka till er! P ♄♄

  6. SÄ trÄkigt att dessa parader Àr instÀllda, men bra för smittan.
    Ha, ha, roligt med engelsmannen som ska integrera sig och lÀra sig spanska efter 40 Är. SÄ vÀl igenkÀnt för mig. Ett lustigt folk pÄ avstÄnd, mindre roligt att leva bland dem.
    Sköt om dig!

    • Hej Lena!
      Ja jag tror det Àr vÀldigt trÄkigt för spanjorerna. Det har kommit ut vackra bilder frÄn nÄgra ceremonier i Stora Kyrkan i en spansk tidskrift.
      Ja vi vet ju att drömmar inte uppfylls nĂ€r folk flyttar ner. UmgĂ„s bara med landsmĂ€n, gör dom flesta i alla fall 😀
      Tack detsamma! Kram P ♄♄

  7. Jag förstÄr att det var mÀktigt med dessa parader. De kanske kommer tillbaka nÄgon annan pÄsk dÄ lÀget har förbÀttrats.
    Kan tÀnka mig att du ibland lÀngtar tillbaka. Men vem vet, rÀtt som det Àr sÄ Àr det sÄ att du kan Äka ner igen.
    Jobbigt att inte kunna sova pÄ nÀtterna. Jag kan ibland ligga vaken flera timmar i strÀck och tycker att det Àr sÄ jobbigt, men i stort sett sÄ sover jag bra.
    SÄ du har inte fÄtt nÄgot samtal ifrÄn vÄrdcentralen Ànnu? Det kommer ska du se och du behöver inte vara orolig. Jag och Mysingen mÀrkte inte av den första sprutan i alla fall och jag kÀnner mÄnga som har fÄtt den, men kÀnner ingen som har fÄtt biverkningar av den.
    Sköt vÀl om dig.
    Varm kram!

    • Hej Wiolettan!
      Jo processionerna Ă€r ju spanjorernas livselixir! Utan dom gĂ„r det inte att vara…mĂ„nga Ă€r aktiva katoliker Ă€ven om yngre börjar svikta efter alla skandaler med “fula” prĂ€ster…
      Jo visst vill jag vara dĂ€r nere som jag ju varit delvis i 20 Ă„r. Innan dess pĂ„ öarna. Allt har dock sin Ă€nde. Hoppas kunna Ă„ka iaf ett tag till… 😛
      Jo sova har det inte blivit tillrĂ€ckligt av…Inte roligt men det blir siesta pĂ„ dagen ofta. Är ju tvunget.
      Jo jag har fĂ„tt uppmaning att boka…fĂ„ se, jag har inte brĂ„ttom 😀
      6600 lediga tider stod det i dag…
      Har registrerat mig för mejl frĂ„n region Sthlm sen lĂ€nge sĂ„ jag ser hur mĂ„nga smittade och inlagda och mycket annat…
      Biverkningar av vaccinet har en del fĂ„tt som jag kĂ€nner. NĂ„gon dag med vĂ€rk i kroppen och feber…
      Tack detsamma! Kram P ♄♄

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *