Tisd 23 dec,moln/15 gr ☻◘☻◘☻

Hälu!

Ja då var det dagen före dagen eller vad det nu heter. Alla är upptagna med julstök. Ja inte alla förstås. Men dom flesta antar jag.
Här i Spansklandet är det likadant på julafton (Noche buena) utom Kalle Anka antar jag.
Vanlig jobbdag på dagen. Släkten samlas och äter oftast sent och till midnatt. Många går sen i Midnattsmässa. Sover sen länge och fortsätter samlas och äta 🙂 Vad äter dom då? Jo fylld kalkon, spädgris,skaldjur, lamm. Förrätt och minst två huvudrätter samt förstås Jamón Serrano. Starka lagrade ostar… Efter det Turrón. Dom söta gjorda av honung och mandel eller mjuk choklad. Den hårda är absolut godast…Alicante är den ifrån men man får akta tänderna 🙂 Dom vita t.v med mandel i är supergoda!!! Ska köpa
och utmana ödet 🙂
TurronDom äter också nåt som smular vansinnigt. Polvorones eller Mantecados. Kakor i papper som oftast köps. Inte så goda tycker jag 🙂
Torra som fnöske…
Polvorones
Dom äter väl lite olika mat i olika regioner men det här har jag hört om.
Skillnaden på vår julafton och spansk är väl att barnen inte får meterhöga högar med julklappar då . Ev nån men resten får dom 6:e januari då dom tre Vise männen kommer. Fast dom säger Kungarna här…Los Reyes Magos. Det är stort!!
Var tomten kommer in i det hela har jag inte riktigt fattat men “Papa Noel” som han heter här finns ju klättrande på balkonger och i levande livet utklädda.
Här skickade Göran i Estepona (Mod och vän på Spanienforum) en som tvättat utrustningen inför helgen 😀 Kanske svensk 😛 Verkar som skägget är tvättat också 😀
023 (540x405)
Här är Görans fina hund också som kollar in Avenida España som går utmed stranden i Estepona på Costa del Sol där dom bor. Så fin han är va? Kommer aldrig ihåg rasen men finns inte så många i Spansklandet tror jag?
Görans hund Keezo (2)
Feliz Navidad och VOV på dig Keezo!
********************************************************************************************************
Ja julen ja, annandag jul finns inte här utom i Baskien och Katalonien tror jag. Har läst det nånstans. Alltså vanlig vardag för dom flesta.
Vi gör väl inte så mycket i morgon, jag och syrran. Går ner på paseon på em och träffar La pareja Perra, Anna och Alexandra och kanske kompisen och kollegan Anders med döttrar.
En del restauranger stänger på kvällen. Få se hur många är öppna.
**********************************************************************************************************
Kom plötsligt på när jag räknade upp all mat som äts här (och hemma); hur är det med dom otroligt stora mängden fattiga då? Antar att hjälporganisationerna får gå på högvarv i helgen. Olika förutsättningar har ju människor. Och längre utanför landet törs man inte ens tänka på 🙁 Då kan man inte sova 🙁
Ska ge extra till tiggare i morgon har jag bestämt. Och om man kan ge nåt från affärerna som förra året. Har inte sett sånt men inte varit ute så mycket där heller.

Ha en bra julafton alla mina “följare” som det så modernt heter 😀 Hoppas helgen
blir trevlig! Här går det ingen nöd på oss heller 🙂
Tomte (2)

Kram P ♥

35 reaktion på “Tisd 23 dec,moln/15 gr ☻◘☻◘☻

  1. Hola P
    Jag har inte varit inne på bloggen på ett tag och har nu läst ikapp. Det var tråkiga nyheter att läsa när det gäller dig och L, men du har många vänner omkring.
    Kram
    Annika

    • Hej Annika!
      Ja det är sorgligt. Men det får gå. Inget att göra åt.
      Jo jag har stöd så det går ingen nöd på mig.
      Kram och ha en bra jul! P ♥

  2. Hola! God jul från oss på Åsöberget! Här har vi precis avslutat “rimstugan” och vår stympade gran (som ser ut mer som en asymmetrisk buske) strålar och glittrar. Gårdagens “grandrama” kan läsas på Facebook. Du får väl låna La syrras konto om du är nyfiken. 😉

    I morgon jobbar el hijo i kassan på Ica fram till kl 15 så det blir mat efter Kalle här hemma. Sedan blir det en lugn kväll i familjens sällskap. På juldagen bär det av till Rättvik och firande av svärfars 90-årsdag – i förväg. Han fyller egentligen inte förrän på Nyårsafton.

    Feliz Navidad och många kramar till dig och La Syrra!
    //Susan

    • Hej Susan!
      Ja jag får väl gå in på hennes FB då 🙂
      Lugna gatan alltså utom på juldagen. Akta er för halka och trafik!
      ¡Igualmente!
      P ♥

  3. ¡Buenas noches!
    Så typiskt, p.g.a. att jag för en enda gångs skull missade att läsa din blogg så har det gått mig förbi att du och Lex har separerat. Det var ju tråkigt, men vi får iaf hoppas att du hittar något lämpligt boende i närheten av syrran. Tur att hon har kvar sin “gamla” lgh. Och allting ordnar brukar ordna sig till det bästa så småningom.
    Men Gud vilken fin hund Göran har. Om jag (för att inte tala om H.) inte vore så lat nu för tiden, så skulle jag jättegärna ha hund igen. Helst en boxer, fast då måste det vara en dvärgvariant som inte är så stark så att den kan dra omkull mig.
    Turrón-godiset kan ni behålla i Spanien. Tandläkarkostnaderna är alldeles för höga i Sverige numera.
    rocio

    • Hej Rocío!
      Ja det är många som missat mi eminenta blogg i julhetsen 😀
      Jo det är väldigt sorgligt…fattar det inte riktigt men inget att göra åt. Man är ju ingen duvunge. Vet vad man har att rätta sig efter 🙂
      Det får ordna sig med bostad och bra att syrran har sin lilla kvar ännu.
      Ja Görans hund är verkligen fin. Keeshond kanske det är?
      Turrón – jo jag ska köpa, man kan suga på bitarna 😀
      Kram och Feliz Navidad till er båda!
      P ♥♥

  4. Go kväll i stugan! Trevligt att läsa omdet spanska julfirandet. Missar ju det i år, men det är lika bra jag är beredd till nästa år. Har dock ett annat år bitit ut en plomb med turrón. Kommer hädanefter att vara försiktig. Men gott är det.
    Jag sitter här och har gjort klart skinkan, snart blir det ett smakprov, Herr Jansson är klar och jag har det bra. Bosses köttbullar var toppengoda.
    Önskar er en bra julafton! Kramar och många tankar från både Bosse och mig.

    • Hej Ditte!
      Gomorron! Ja dom firar med massor med mat men det gör ju vi med…ja inte jag då, tror jag har en laxkotlett i kylen 🙂
      Går bra det med.
      Det man längtar efter är en äkta svensk skinkmacka 🙂
      Kram Tillbaka/ P ♥♥

  5. Gokväll i “stugan”!
    Sitter och glor på TV:n, uppesittarkväll med Lasse Kroner.
    Det som återstår att göra är Janson och koka äggen och dekorera. Men det blir fört på juldagen, då min son med familj kommer. I morgon är vi hos sambons son.
    Såg bilderna från Göran på FB. Hunden är så fin.
    Säger som Rocio när det gäller Turrón, farligt för tänderna och väl sött enligt min smak.
    Hoppas ni får en trevlig helg!
    Kram/A-K

    • Gomorron A-K!
      Ok, det blir ett normalt firade där. Inte här men det gör mig inget.
      Ja Görans hund är så gullig!
      Turrón är supergott denna hårda variant. Söt visst men iaf…
      Svårt sluta äta när man börjat 🙂
      Ja vi får se vad helgen innebär men den blir vad man gör den till.
      Tack detsamma! Kram P ♥

  6. Hola P! Tack för infon om spanska julfirandet. Idag har det här, hos son m familj, förberetts för julen. Vi har gjort klart köttbullar, skinkan, brunkål, ischoklad. Barnbarnen har klätt granen, blev riktigt fin. Men nån snö har vi inte fått. Önskar dig en trevlig julafton! Kram// Anna-Carin

    • Hej Anna-Carin!
      Ja tack, glömde att dom äter fisk också…bacalao tex. Torsk alltså.
      Jag längtar efter en riktig skinkmacka. Hade jag kunnat fixa om inte så mycket annat kommit i vägen 🙁
      Tack detsamma! Blir väl paseobesök med vänner.
      Kram P ♥

  7. Verkligen en fin hund! Har aldrig sett rasen, tidigare… Ja, vi är då på samma spår, en kvinna utanför Consum har jag surrat lite med, hon är hjälpsam och håller rätt på mina grejer, när jag går in och handlar 🙂 Hon erbjuder sig! Jag har ju en tendens att komma släpandes på något, och vill ta mataffärn på vägen…Ibland är där två lösa perros, men det är inte hennes, och de gör då ingenting, de ser inte ens åt en, när man går in. I kväll fick hon en fem euros och det är lite, när man tänker på hur “rik” man själv är.

    Hoppas det går riktigt bra att äta de där smarriga, med mandel i!God Jul!

    • Hej Tina!
      Ja den är så fin och annorlunda!
      Inte sett den kvinnan men går ju inte till Consum så ofta. Lösa hundar, usch då. Det gillar jag inte. Kom på att du går på Consum i slutet på Goleta. Vi på Habanerasgatan. Där står ofta en kille och tigger men tror han är spanjor, alkoholist tror jag. Men snäll så man ger honom iaf.
      Ja jag har gaddarna kvar efter Turrón 🙂 Hoppas 🙂
      Värre med hur magen reagerar men man måste leva lite osunt 🙂
      ¡Igualmente! P ♥

  8. Hej på dig. Hoppas du får en fin helg. Hos oss blir det en vanlig och enkel jul. Barnen kommer hem. Lite mat och någon klapp.
    Tycker det bästa med julen är att den går snabbt över.. Är ingen julfantast.
    GOD JUL.
    // Tommy

    • Hej Tommy!
      Ja den måste bli bra helgen 🙂 Jag säger som du, bäst när den är över 🙂 Har jag tyckt i många år…Roligare när man var barn fast det var få julklappar.
      GOD JUL till er också!
      Kram P ♥♥

  9. God Jul på er allihop!
    Apropå matinsamling så ägde det rum för några veckor sedan. En dag var det nån organisation vid Mercadona, en annan dag var Cáritas i Supervalú.

    • Hej Cata!
      Tack detsamma!
      Jo jag förstod att det var för ett tag sen men jag var väl inte här eller inte hann med 🙁
      Synd! Ha det så bra i jul i Götet!
      Kram P ♥

  10. Önskar dig en riktigt God Jul och Gott Nytt År! Ser fram emot ett nytt år att läsa din underbara blogg! Kramar Helen

  11. Hi hi… rolig bild på tomtekläderna. Undrar vad han gör medans kläderna torkar 😉 GOD-JUL på dig. Många kramar från Kungsgården (-10grader i går kväll) till bästa Preciosan i Spanien 🙂

    • Hej Marie-Louise!
      Ja hoppas dom torkar. Nu är det inget vidare torkväder här.
      Men han kanske bara vädrar dom 🙂
      Tack detsamma till er! Kram P ♥♥

  12. God Jul önskar vi dig!!

    Har varit hos svärmor på eftermiddagen och nu sitter vi hemma och tar det lugnt. Igår firade vi lillejul hos oss med barn och barnbarn.

    Lotta och Dick

  13. Hej Lotta och Dick!
    Tack detsamma, skönt att sitta hemma i lugn och ro 🙂
    Jag har haft trevlig julafton i eftermiddag och just skrivit klar nya
    bloggen !
    Ha en bra fortsättning! Kram P ♥♥

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *