Månd 4 dec, sol, 14 gr ☼☻☼☻☼

!Buenos días!
Kallt inne, kallt ute…ja det är som sagt vinter. Vi rika och “rika” kan ju sätta på AC, element, ha varmvatten osv…ja i begränsad omfattning för en del. Alla kan ju inte slösa förstås (jag tex) men behöver inte frysa.
Men i Spansklandet så är det ca 4.5 miljoner människor – miljoner!! – som inte har varken det ena eller andra. Oisolerade hus gör inte saken bättre om man nu har en bostad.Nu har en organisation gått ut och manifesterat för att kommunerna ska vara barmhärtiga och i alla fall inte stänga av för dom som har något av det nödvändiga. Folk fryser ihjäl på vintern eller använder eld och gas så går det som det går. Svårt för oss att fatta…Källa Spaniaposten:
https://spaniaposten.no/torrevieja/fattigdom-ingen-bor-fratas-strommen-i-vinter

Utanför dom större mataffärerna brukar hjälporg stå och dela ut plastpåsar så när man handlar även lägger i en sån påse och när man går ut lägger den i deras vagnar. Jag brukar handla barnmat och “långtidsmjölk”. Antar att folk handlar ris och pasta mest och då blir det nog mest av den varan. Konserver med sardiner, musslor och liknande är ju bra också.
Har inte sett några vagnar ännu men läste att i Málagaomr var det 300 affärer som hade insamlingsverksamheten av Gran Recogida. 4000 volontärer jobbar i två dagar.
Jag har haft magkatarr from hell så jag har haft begränsad utgång. Självförvållat intag av för mycket av kaffe mm…Ja “mm” kan ni ju räkna ut 😀
Men tagit del av en av begivenheterna som äger rum just nu…La Charamita gjorde mig den äran att gå förbi min balkong..Tre höga dockor med små kortväxta figurer dansande runt.
Lily, el lobo (vargen) och el ogro (trollet)


Ja det är något varje dag nu och i går tändes den svenska granen på Plaza de Constitución (Kyrktorget) Borde vara lite mer färg på den tycker jag…och så fattas en lampa i lampan där 🙁 Bild Spaniaavisen.

Anita och Lotta var på mässan i kyrkan samt vid grantändningen. Dom tyckte det var mindre folk i år. Antagligen för att det var så kyligt.

Ja och snart är det val i Katalonien den 21 dec…spännande. Antar att dom 8 i regionregeringen som sitter inne släpps och att dom 3 i Belgien vågar komma hem…
Ja straffade lär dom väl bli.
Apropå straff så hade en lärare i Valenciaregionen som tafsat på 6 tjejer  fått 30 års
fängelse…
/http://www.spaniaidag.no/2017/12/01/fikk-30-ars-fengsel-utuktig-omgang-med-elever
Och så hoppas jag på El Gordo…Storvinst den 22 december. Lotería Nacional.

Ja det var väl allt, inte hänt så mycket i min lilla värld. I dag ska jag väl kunna gå ut i alla fall om jag håller sträng diet 😀 Hoppas på sol så man får värma sig lite.
Ha en bra vecka!
Kram P ♥

22 reaktion på “Månd 4 dec, sol, 14 gr ☼☻☼☻☼

  1. Godmorgon

    Här har vi blå himmel och -1, brrr. Vi har ju centralvärme så det går ingen nöd på oss. Kan inte vara roligt att bo i en bostad utan ngn värmekälla och stengolv. Blir ju iskallt. Många spanska bostäder har stengolv och det blir iskallt om fötterna.

    På Consum Avenida Habaneras stod det 2 killar och delade ut påsar förra veckan. En av dem började prata med mig men jag begrep inte vad de sa. Hade varit lättare för mig att donera en 20 eurosedel istället. Vi gick förbi kön utanför ditt hus en dag med den långa kön. De såg så utlämnade ut.

    Gick förbi kyrktorget och den övertäckta krubban, skulle ha varit kul att se den. Får väl bli en annan gång.

    Krya på dig och ha det så bra

    Kram Lotta

    • Hej Lotta!
      Tack för senast, bra att ni kom hem ordentligt!
      Ja det är ju hemskt rått och kallt inne, inte bara stengolv även väggarna är ju av sten och oisolerade. Hade inte många grader inne i morse burrr…Blir att använda AC men denna stora lgh har ju ingen dörr mot korridoren mot sovrummen så värmen sprider sig i onödan. Tror jag ska göra v-rum av sovrummet nu på vintern. Bra idé kom jag på nu 😀
      OK, dom stod redan förra veckan med påsar 🙁 Missar nog i år också som förra året…Handlar ju inte varje dag. Få se i dag då!
      Matkön kommer att bli väldigt lång. Det är ju helg onsd och fredag så då måste dom ju alla få dom andra dagarna. Ja inte kul att stå där i kylan – och på sommaren är det söderläge där…
      Tack jag ska skärpa mig och inte dricka kaffe Svårt!!
      Kram och hälsa Dick! P ♥

  2. Ja, nog är det kyligt nu. Och man kan verkligen skatta sig lycklig som har möjlighet att värma sig.

    Jag var inte på mässan, men väl nere på torget. Jag tyckte tvärt om att det var MER folk i år än i fjol, men då regnade det ju bitvis då också. I år hade dom både avtäckt krubban OCH fått upp ljusen i granen så dom faktiskt kunde tända den – ett stort framsteg 😀

    Snällt av paraden att gå där nedanför dig så du hade första parkett där 🙂

    Ha en bra start på veckan!

    • Hej Ama!
      Ja fy det har verkligen blivit kallt 🙁 Tänk dom som sitter i kylan utan värme och el…Varför ska det var så här, det slösas ju otroligt på annat…Borde vara normal socialhjälp från staten inte bara från hjälporg och kyrkan. Behovsprövat. Och bostäder för dom som inte kan köpa. Finns men få.
      Det kanske var mindre i kyrkan kanske Lotta o Anita menade…
      Paraden ja, jo jag beställde den förbi mig 😀 Fast dom långa är ju gräsligt fula, en av dom stirrade på mig och min kamera 🙁
      Tack detsamma! Kram P ♥

  3. Hej Preciosa!
    Många har det svårt i kylan och dåligt med mat. Bra att det finns hjälporganisationer och så får man hoppas att de som kan är givmilda.
    Jag har varit på julgranständningen ett par gånger och det är en trevlig tradition. Julkrubban är fantastiskt fin och den är väl byggd lite olika varje år.
    Hoppas du kryar på dig och kan vara ute igen. Och så håller jag tummarna för att du vinner i El Gordo!!
    Kram

    • Hej Agneta!
      Ja bra att dom finns men jag tycker staten ska ha socialhjälp värd namnet men det är dåligt med samt bostäder för dom som inte kan köpa. Bedrövligt att se matkön tex som står och fryser i timmar.
      Jo trevligt med granen och krubban…Den ändras lite men jag kommer inte i håg vad år från år 😀
      Tack jag ska hålla diet och vinna…oj så mycket man skulle kunna ge då! Julpengar till matkön tex…
      Kram P ♥

  4. Hoppas du nu snart piggnar på dig och lite mindre kafe kanske kan hjälpa till. Nåja, man kan inte tänka på allt. Illa att så många har det svårt och just att frysa ihjäl känns vemodigt blotta tanken.
    Fint med hjälporganisationer och där en ser att hjälpen hamnar där den ska och inte administreras bort. Många gånger är det ju tyvärr så.

    Bra att paraden passerade hos dig, då hade du i alla fall parkettplats.
    Får ta en titt på krubban när jag kommer för den står ju kvar ett tag till.

    Stor kram och tankar till dig.

    • Hej Ditte!
      Tack, ja kaffet är boven, och lite annat 🙁
      Ja det är hemskt med denna orättvisa, en del – och faktiskt i Spanien är supersuperrika, och så superfattiga då…
      Kolla: http://www.sydkusten.es/sk/48/a/19248/spaniens-rikaste-god-for-20-andra-miljardarer-tillsammans
      Ja om inte hjälporg fanns så vad skulle det bli då? Katolska
      kyrkans Caritas finns i hela världen nästan…
      Katolska Kyrkan är suprerrik också…Finns många små hjälpisar också
      heder åt dom…
      Ja paraden tog en sväng hit 😀 Kul. Och krubban är kvar tills du kommer.
      Tack och Kram tillbaka! P ♥

    • Hej Ami!
      Visst var dom snälla som gick en omväg 😛
      Tack den är rätt bra nu…gäller som sagt att hålla
      diet så den är bra till nästa gång jag tabbar mig…
      Kram P ♥

  5. Tur att du kan få det tillräckligt varmt inne, så det blir lite skönt ändå. Förra året denna tid var det varmare så vitt jag kommer ihåg. Men fruktansvärt synd om alla dem som nästan fryser ihjäl. Och på sommaren dör folk av värmen. Ingen rättvisa i vår värld. Vilken tur du hade som kunde skåda paraden på så nära håll! Kul att få se så tydliga bilder! Var nu rädd om magen, men visst är det lätt att tabba sig! Låt det bara gå ett relativt långt tag mellan tabbarna! Hoppas du fick lite sol idag! Håller tummarna för El Gordo! Kram!

    • Hej Marga!
      Jo det var mycket varmare förra året vid denna tid. Kollade så klart på min högra bloggsida 🙂 Där finns ju åren bakåt.
      Ja här är det ju extremt ,antingen kyla (inne) på vintern och svinhett på sommaren. fast det har varit nordlig vind nu och bara några grader på morgonen…burrr!!! Just nu är det 9 gr ute…hemma är 9 gr inte så rått.
      nita och Lotta ska väl till marknaden i La Mata i dag. Flyttad pga helg i morgon. Dom älskar marknader 🙂
      tack min mage är “hyfsad”. får gå över till te i stället. Det drack jag i 10 år på 70-talet…Kaffe började jag med i Spanien…
      Synd, det är ju så himla gott, särskilt på InaE 🙁
      Ja lite sol fick jag, gick till Norska affären och handlade Bregott, korv och hittade en pytteliten skinka!!! Färdigkokt Scan…Ja vi får se om jag tål den.
      Tack ja vi ska vinna nu det är så gott som klart 😀 Fick 6E i lördags…Kerstin som är hemma köper jag åt några veckor och hon fick 12E!!
      Ett speciellt nummer hon har sen länge.
      I dag ska jag köpa två som kostar 12 och sen har vi redan El Gordo till 22.dec. Ja Cata och jag, Kerstin har också sin.
      Kram P ♥

  6. Ja det brukar verkligen vara rått och kallt inomhus den här årstiden, I synnerhet på stengolvet. Men härligt när man slår på AC och i solen!
    Så synd om dig som inte tål kaffe! Säger jag som är en riktig kaffetunna!

    • Hej Fia!
      Ja det är väldigt kyligt nu faktiskt 🙁 Slog om snabbt. Nu letar man sol, har inget fik som har det nu när El Neene stängt 🙁 Nära alltså.
      Det är Shangri La då på em. Långt från mig 🙂
      Man får sitta inne på Ina E men där är ju trevligt på “balkongen”.
      Ja det ääär synd om mig, älskat café con leche…får huvudvärk nu 🙁 Får prova med descafeinado som ju är svagare. Om jag nu måste…
      Kram P ♥

  7. Hola! Ja fy vad kallt det är inomhus i Torre under vintern! Vi installerade ju två nya värmeväxlare för två år sedan och gulliga La Syrra hjälpte oss att öppna upp och lämna nycklar till installatören. ❤️ Blev så bra och i vårt lilla krypin blir det varmt på 10 minuter om man blåser på i båda rummen. Guld värt! Kostar inte heller speciellt mycket eftersom vi bara är nere nån vecka. Tror att jag räknade ut att jag betalade typ 200 kr för 10 dagar senast i januari och då körde vi nästan dygnet runt. Är man nere längre perioder får man ju såklart vara mer sparsam. Värmen är visst billigare än kylan var det någon som sa.

    Önskar dig ”god tur” med lotten!
    Kram ❤️

    • Hej Susan!
      Ja det är verkligen inte mysigt inne om man inte kör AC…men dyrt för mig i alla fall. Stänger in mig i sovrummet…ska ta TV:n dit 😀 Måste ha en förlängning på antennen “bara” Finns TV-uttag i det sovrum jag inte använder. Gillar lilla bäst.Där blir det fort varmt. V-Rummet är ju så stort och öppet in till övriga rummen.
      Kommer i håg när Ingrid skulle dit, som vanligt orolig för alla lås 😀 Men gick bra. Undrar om inte Cata var med eftersom hon har bil?
      Ja jag vet inte om det är billigare att köra värme än kyla…googlat men fick inget bara svar. Skulle vara kul att veta.
      Tack jag önskar mig god tur…stor god tur 😀
      Kram P ♥

  8. Hej P 🙂
    Kom hem från Torre för 14 dagar sen och då hade vi haft 21-23 gr och sol så det ändrar sej fort. Vi fick ändå känna på kylan på kvällarna, fick inte fart på AC de första dagarna 🙁 kallt. Köpte pyjamas, haha.
    Hoppas din mage mår bättre snart. Kaffet är verkligen gott i Spanien. Är ingen kaffedrickare egentligen men dricker gärna cappuccino när jag är där, mums.
    Lycka till med lotten 🙂
    Kram, Eva

    • Hej Eva!
      Ja det blev en ganska hastig vändning på temperaturen…I morse var det 5 gr och nordvind…Matutdelningskön stod och hoppade. En del hade inte varma kläder 🙁
      Ja jag lyckades få igång AC:na på värme men tog säkert 5 min innan dom reagerade 😀 Nu använder jag bara en, flyttat in v-rummet till ena sovrummet. Smart 😀 Ja soffan orkar jag inte flytta men det går bra…Fattas TV-kabel att skarva med.
      Har bara spansk TV men det är bra.
      Spanska idol är bra 😀 La Voz heter det på 5:an. Otrolig kvalité på
      artisterna…men det finns ju 47 miljoner människor att välja på
      här…Ja inte dom yngsta och äldsta förstås.
      Domarna är supersnälla här. Och snygga 😀

      Ja kaffet är ju för gott, svårt låta bli – och billigt. 1E på mindre barerna ovanför paseon. Magen är bättre, köpte café descafeinado i dag, alltså utan koffein…Provar 😀
      Ja tack vinna ska vi för den kostade 12E i dag till lördag. Vi hade 6E..
      Kram P ♥

  9. Hej
    En liten varning. Vi har fått spärra Dicks bankkort, verkar ha blivit skimmat vid Bankia på Av de las Habaneras, strax bredvid Consum fast på andra sidan gatan, 100 euro är reserverat sedan den 1 dec och vi har inte tagit ut beloppet. Som tur är är det “bara” 100 euro. kunde varit värre eftersom vi hade nästan 20.000 kr på kontot.

    Såg några skummisar vid bankomaten när vi tog ut 200 euro samma dag. En tog sin telefon i samma ögonblick som vi tog ut våra pengar….så vi höll koll på kontot via telefon som tur var.

    Fortsättning följer…… vi har kontakt med Swedbank om polisanmälan och reklamation.

    Kram Lotta

    • Hej Lotta!
      Usch då!! Ja man måste vara vaksam här när man tar ut pengar. Jag vill aldrig göra det ensam.
      Bra att ni blev misstänksamma!
      Där på den automaten har jag tagit ut flera ggr men längesen nu.
      Hoppas allt går bra och inget mer blir snott, fast det går väl inte
      om det är spärrat…hoppas jag.
      Kramar till er!! P ♥♥

  10. Du måste vara rädd om dig och din mage.
    Fint att du hade första parkettplats där med paraden. Det ser onekligen rätt så festligt ut. Förstår att det var liv och rörelse. Så långa dom är, dockorna. Det ser verkligen färgglatt ut på bilderna. Bilarna där på gatan, de är väl parkerade, eller? Verkar vara lika svårt med parkeringsplatser som här.
    Igår morse hade vi minusgrader och det snöade i natt, men nu är det plusgrader och har regnat av och till hela dagen.
    Jobbigt för alla dessa människor som inte har värme i sina hus, inte har råd, det skär i hjärtat.
    Skönt att det finns hjälp organisationer som försöker bistå där det behövs.
    Härliga bilder du bjuder på. Tack!
    Ha det så bra det går och hoppas att magen är bättre.
    Varm kram till dig.

    • Tack Wiolettan!
      Ja jag försöker men gillar ju spanska café con leche men får väl sluta…Var ju utan kaffe i många år förr…svårt i alla fall.
      Ja paraden den kom i dag också La Charamita…men jag var på väg ut så dom hann aldrig fram 😀 Fattar inte hur dom kan gå så lätt och svänga på sig…Man ser ju att det är vanliga ben och fötter längst ner med skor förstås 😀 Är väl inte tungt då det som är ovanför…
      Bilarna ja det är ju parkerade överallt. Det är ju gratis i stan tyvärr.
      Finns stora p-hus men dom är nog tomma många för det kostar…
      Ja det är hemskt med denna fattigdom…ett EU-land, det är inget U-land.
      Miljoner har ju inte varken mat eller bostad som är värd namnet.
      Fanns inte hjälporganisationerna så svalt väl folk ihjäl.
      Tack och tack detsamma, jag är bättre, gäller bara att inte snegla åt kaffemuggen 😀 Drack vatten på ett soligt café i dag…
      Kramar! P ♥

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *